Fysiotherapie/Osteopathie

Dierfysiotherapie
Dierfysiotherapie is het toepassen van fysiotherapie op dieren; dezelfde behandeling als bij mensen. Dit komt neer op behandelen van spier-, pees en gewrichtsproblemen. De fysiotherapeut heeft de volgende behandelmogelijkheden:

Bewegingstherapie: het doelgericht uitvoeren of laten uitvoeren van bewegingen ter vermindering van stijfheid en ter verbetering van spierkracht en stabiliteit;
Massage: het verbeteren van de circulatie, het normaliseren van de spierspanning en het eventueel verminderen van de zwelling;
Fysiotherapeutische applicaties: de volgende therapieën kunnen worden toegepast: warmte, koude, licht (zoals UV en laser) elektrotherapie en ultrageluid.

Deze applicaties worden over het algemeen gebruikt als aanvulling op de bewegingstherapie en massage.

Equine Osteopathie
Osteopathie is een behandelvorm, ontwikkeld door Dr. Andrew Taylor Still en John Martin Little John. Door Dominque Giniaux en Pascal Evrard zijn er technieken voor de behandeling van paarden ontwikkeld.

Binnen de osteopathie wordt de patiënt als middelpunt gezien. Volgens Dr. Stil is ziekte (pathos) het resultaat van disfunctioneren van het lichaam. Het bewegingssysteem (locomotor systeem; spieren en skelet), en de wervelkolom in het bijzonder, spelen een centrale rol. Ziekte en verstoring van balans in het lichaam kunnen als gevolg functionele bewegingsbeperkingen van de wervelkolom veroorzaken. Osteopathie betekent “pathos” ziekte dat afkomstig is van “osteo” botten. –> Ziekte van de beenderen.

Still was ook van mening dat behandelen van symptomen geen bijdrage tot zorg is. Alleen als de bron behandeld wordt kan er succes behaald worden. Still was er ook van overtuigd dat een ziekte of ziek-zijn begint met een verstoring van doorbloeding (circulatie) en dat de oorzaak daarvan te vinden is in het bindweefsel.
De verbindende structuur in het lichaam zijn de fascies, waardoor heen lopen de venen, lymfe, arteriën, zenuwen, en is ondersteunend voor organen en botten en beschermend. Het zenuwstelsel is het controle systeem van het lichaam en is betrokken bij alle aanpassingen binnen het lichaam. Het zenuwstelsel en het omringende vloeistof (cerebrospinale liquor) is de verbinding tussen de viscera (de inwendige organen);  pariëtale (het bewegingsapparaat, te weten: gewrichten, spieren, banden en pezen); craniale (de schedel en wervelkolom met zijn vloeistof en vliezen, zenuwen, lymfevaten en bloedvaten) systeem.
Een probleem is dan ook niet alleen een lokaal probleem, maar kan ook een probleem op afstand veroorzaken. Het herkennen van de pathologische patronen is de kunst. Dit is het denken in oorzaak en gevolg ketens. Het complete patroon van beperkingen moet behandeld worden voor het beste resultaat. Hiermee wordt het zelfgenezend vermogen van het lichaam gestimuleerd.