Equine Health Care Practitioner

Equine Health Care Practitioner en Equine Health Care Advanced Practitioner

Basis van de opleidingen is de Equine Health Care methodiek, met als doel een beter bewegend paard dat beter presteert op basis van de kennis van (moderne) anatomie, fysiologie, biomechanica, pathologie, neurologie, zadelfitting, gebitskunde, hoefleer, kennis van trainingsprincipes en revalidatietraining. De Equine Health Care methodiek is op basis van (dier)fysiotherapeutische, osteopathische en fasciale technieken.

Studenten worden opgeleid tot deskundige en competente Practitioners en Advanced Practitioners, met vakkennis en technische vaardigheden.
Zij leren hun werkwijze te baseren op methodisch handelen. Methodisch handelen heeft vier karakteristieken: het is doelgericht, systematisch, verloopt bewust en procesmatig. Het methodisch handelen bestaat uit: anamnese, diagnose, opstellen van een behandelplan, de behandeling, evaluatie en afsluiting gebaseerd op het klinisch redeneren. De werkwijze is gebaseerd op het welzijn van het paard en zijn natuurlijke bewegingspatronen, met respect voor lichaam en geest.

Gediplomeerde Equine Health Care Practitioners onderscheiden zich door hun relevante kennis op gebied van anatomie, fysiologie, biomechanica, pathologie, neurologie, gebitsverzorging, zadelfitting, hoefleer, trainingsleer en revalidatietraining

Voor wie is de opleiding bestemd?
De opleiding tot Equine Health Care Practitioner is bestemd voor ruiters en paardenmensen, die al enige kennis van paarden hebben en hun vaardigheden en kennis willen vergroten en vervolgens als professioneel practitioner aan de slag willen.

Toelating tot de opleiding geschiedt op basis van vooropleiding en/of na het behalen van het certificaat van de Basic. Vrijstelling is mogelijk op basis van aantoonbare relevante vooropleidingen, ter beoordeling van Equine Health Care.

Heeft u als vooropleiding (dier)fysiotherapie, (paarden)osteopathie of bent u dierenarts en wilt u uw kennis en vaardigheden uitbreiden dan kunt u kiezen uit de cursus Advanced Equine Health Care Myofascial Chain Taping of de opleiding Equine Health Care Advanced Dry Needling (de opleiding tot Dry Needling therapeut voor paarden). 

Martin van den Dungen en Sarah Harms zijn hoofddocenten van de Equine Health Care Practitioner en Advanced Practitioner, voor zowel theorie- als praktijkvakken (anatomie, fysiologie, biomechanica, neurologie, trainingsleer, revalidatietraining).

Gastdocenten.
Alle gastdocenten aan de Equine Health Care zijn bevoegd om les te geven en zij zijn autoriteiten op hun vakgebied. Het opleidingsinstituut werkt enkel met zorgvuldig geselecteerde deskundigen en staat garant voor kwaliteit van lessen en leerstof.

Voor een compleet overzicht van het vakkenpakket en de algemene voorwaarden kunt u de digitale studiegids via email aanvragen.

Gastdocenten:
Ruben Coster, paardenarts Eculeo bvba.
vakken: pathologie van het paard
Ilse van den Broeck, dierenarts specialisatie paardentandarts.
vakken: gebitsverzorging en bitfitting
Philip van den Broeck, hoefsmid, Equine Balance Center
vakken: hoefleer.
Herman van de Bunt, Country Mill.
vakken: zadelfitting.
Lisanne Thomas, klassiek trainer, coach en auteur.
vakken: klassiek training, revalidatietraining.
Ernst Claassen
vakken: western training, revalidatietraining.
 

Duur:
De opleiding tot Equine Health Care Practitioner duurt 1,5 jaar; na het behalen van het certificaat van de Basic en is uit te breiden met één jaar scholing tot Equine Health Care Advanced Practitioner, (modules Equine Touch, Taping en Fascie technieken en Equine Health Care Dry Needling).

Kosten:
Practitionersopleiding : zie prijslijst.

De Academy is geregisterd in het CRKBO. De opname in het register van kort beroepsonderwijs maakt dat de opleiding vrijgesteld is van BTW en dat het opleidingsgeld in veel gevallen geheel of gedeeltelijk fiscaal aftrekbaar is. Informeer bij uw boekhouder of accountant naar de mogelijkheden die op u van toepassing zijn.

Bij inschrijving voor een studiejaar verbindt de student zich aan het voldoen van het volledige opleidingsbedrag. Het lesgeld kan worden betaald in 4 termijnen, verdeeld over het studiejaar.

De criteria voor toelating tot de opleiding/Basic zijn de volgende:
– Kennis van paarden
– Motivatie om kennis en vaardigheden op te doen met respect voor mens en paard als uitgangspunt
– Het doel nastreven om professioneel werkzaam te zijn in de paardensector
– De discipline hebben om zelfstandig te studeren en te trainen buiten de lesblokken

Studiebelasting:
Training en studie buitenschools zal ongeveer 10 uur per week in beslag nemen. Daarnaast zal de student tijd in praktijkopdrachten, werkstukken en de eindscriptie moeten investeren.

Examinering:
Elke module wordt afgesloten met een theoretisch en/of praktisch examen, waarin de opgedane kennis en vaardigheden van de student getoetst worden. Het met goed gevolg afleggen van een module examen geldt als toelating voor de volgende module.