Ruggebruik en dragend vermogen van het paard

Ruggebruik en dragend vermogen van het paard.

Als wij het hebben over ruggebruik, gaan wij niet discussiëren over de verschillende methodieken of systemen van rijden of trainen omdat de verschillende methoden of systemen voor- en nadelen hebben. Soms is niet duidelijk is wat er onder verschillende systemen verstaan wordt.
Onder het begrip ruggebruik gaat het begrip dragend vermogen schuil; het vermogen dat het paard moet hebben om zichzelf, de ruiter en het zadel op een goede manier te dragen. Hiermee hebben wij gelijk de 3 belangrijke elementen te pakken die het dragende vermogen kunnen beïnvloeden. In dit artikel zetten we het paard centraal.

Denkfout

Dragend vermogen wordt gecreëerd door spierkracht. De spieren die voor het dragend vermogen zorgen zijn de houdingsspieren. Vaak worden dezelfde spieren van de mens benoemd als houdingsspieren, maar dit is een essentiële denkfout; de mens loopt namelijk op 2 benen en dus recht op, met als gevolg dat de biomechanica en de werking van de spieren anders zijn dan bij het paard. Het paard is een viervoeter en hierdoor werkt de biomechanica anders dan bij de mens.
Waar bij de mens de rugspieren, de iliopsoas en de bilspieren belangrijk zijn om een goede houding te handhaven, zijn dat bij het paard met name de rug- en buikspieren. Ook de spieren van de achterhand en de spieren in de hals hebben hier een belangrijke rol. Over het gebruik van de verschillende spiergroepen zullen we later iets vertellen.

Voorwaarden.

Om er voor te zorgen dat het paard een goed dragend vermogen heeft/krijgt moeten we eerst voldoen aan de voorwaarden van een effectieve training: het paard moet voldoende mobiliteit hebben in de gewrichten. Daarnaast zijn uiteraard een goed passend zadel en voldoende skills van de ruiter belangrijk.
Voldoende mobiliteit wil zeggen dat er geen bewegingsbeperkingen of blokkades in het lichaam aanwezig mogen zijn.

Het dragend vermogen is de kracht die het paard nodig heeft om, het doorzakken van de rug onder invloed van de zwaartekracht te voorkomen. Het gewicht van de ruiter met zadel, maar ook het orgaanstelsel hebben hier een belangrijke invloed op. De rug wordt dan weggedrukte en het paard zal, als hier niet of onvoldoende aan gewerkt wordt, met een holle rug moeten lopen. Dit wordt nog eens versterkt als hoofd en hals in een opgerichte positie gehouden worden.
Over het algemeen zijn we het allemaal over eens dat dit niet een gewenste situatie is. En toch zien wij aan het resultaat van trainingen dat er vaak vanuit een verkeerde uitgangspositie gewerkt wordt. Wat bedoelen wij hiermee? Het effect van de training uit zich in de ontwikkeling van de spieren. Spieren worden sterken en krijgen meer volume door training, train je een spier niet of niet goed dan ontwikkelt een spier zich onvoldoende. “If you don’t use it, you loose it”, dit betekent dat spieren ons vertellen hoe paarden getraind/ gereden worden, (of waar de problemen met het trainen zijn).
Dragend vermogen is dus het vermogen om de houdingsspieren goed te kunnen gebruiken. Dit voorkomt het doorzakken van de rug onder invloed van het gewicht van de ruiter en zadel, maar ook dat van de ingewanden.

Volgende keer gaan wij bespreken hoe je dit kan bewerkstelligen.